Écht motor leren rijden in Amersfoort en omgeving
Onze instructeurs leren jou vanaf hun eigen volgmotor alle vaardigheden aan om veilig de weg op te kunnen. In de lessen leggen zij een stevige basis, zodat ook jij straks in alle omstandigheden, weer of geen weer, met plezier de weg op gaat.
Zodra je 17 jaar bent kun je beginnen met motorrijlessen, om examen te doen moet je minimaal 18 jaar zijn.
Wij geven les in de categorieën A1, A2, Code-80 en A. Daarnaast verzorgen we opfrislessen.
Motorrijbewijs categorieën
Er zijn voor het motorrijbewijs 3 categorieën, ingedeeld op leeftijd. Daarnaast kun je een getrapt examen afleggen als je na twee jaar wilt afrijden voor een zwaardere categorie dan je al hebt. Voor alle categorieën geldt dat je ook je motortheorie moet halen. Onder het kopje ‘Examens’ lees je hier meer over. Klik hieronder op een categorie om meer te lezen.
Categorie A1
Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motor theorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.
Met een A1-rijbewijs mag je rijden op:
- Een motor van de categorie A1; maximaal 125 cc en 11kW
- Een driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
Categorie A2
Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motor theorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2. Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.
Met een A2-rijbewijs mag je rijden op:
- Een motor van de categorie A1 (<11kW)
- Een driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
- Een motor van de categorie A2 (<35kW)
Categorie A
Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen.
Als je het rijbewijs voor de zware categorie (A) vóór je 24e verjaardag behaalt, komt er code-80 op het rijbewijs te staan. Code-80 betekent dat je met beperkt vermogen mag rijden.
A-rijbewijs met code-80
Met een A-rijbewijs met code-80 mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1 (<11kW)
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
- Motor van de categorie A2 (<35kW)
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent. Als je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) behaalt op het moment dat je 24 jaar of ouder bent, behaal je direct het volledige A-rijbewijs.
A-rijbewijs zonder code-80
Met een A-rijbewijs zonder code 80 mag je rijden op:
- Motor van de categorie A1 (<11kW)
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A1 (<15kW)
- Motor van de categorie A2 (<35kW)
- Driewielig motorrijtuig van de categorie A (>15kW)
- Motor van de categorie A (>35kW)
Getrapte rijopleiding
A2 getrapt
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Tijdens dit examen moet je twee bijzondere manoeuvres doen. Je hoeft je motortheorie niet opnieuw te halen.
A getrapt
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) met twee bijzondere manoeuvres te doen. Je hoeft je motor theorie niet opnieuw te halen.
Als je via het getrapte systeem je rijbewijs voor de zware categorie (A) behaalt, dan krijg je geen code 80 op je rijbewijs.
A1 naar A
Wanneer je op je 19e je A1 rijbewijs hebt gehaald ben je 21 als je deze twee jaar in het bezit hebt. Je kunt dan de categorie A2 overslaan en direct afrijden voor A-code 80. Dit is geen getrapt examen, je moet dan zowel het examen voertuigbeheersing als het examen verkeersdeelneming opnieuw doen. In dit geval krijg je nog wel twee jaar code 80 op je rijbewijs. Je hoeft je motor theorie niet opnieuw te halen.
Onze lesmotoren
Lessen volgen is echt genieten op onze comfortabele lesmotoren. De bijzondere verrichtingen worden aangeleerd op de Yamaha MT07. Één van de best verkopende Yamaha motorfietsen aller tijden.
Voor de lessen verkeersdeelneming kan de overstap naar de BMW F 900 R worden gemaakt. De perfecte combinatie tussen sportiviteit en comfort. Voor de categorie A1 rijden wij met een Yamaha MT-125 en voor A2 met een MT-07 met teruggevoerd vermogen.
Examens
Je hebt je rijbewijs behaald als je bent geslaagd voor deze 3 examens.
Theorie-examen
Om te kunnen starten met lessen moet je in het bezit zijn van het autorijbewijs óf het certificaat motor theorie. Het theorie-examen doe je bij een CBR-locatie naar keuze en plan je zelf in via mijn CBR. Het examen bestaat uit 50 vragen, waarvan je er minimaal 41 goed moet hebben. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.
Studeren
Om je theorie-examen te halen, raden wij je aan vooraf goed te oefenen. Op theorie-leren.nl vind je alle materialen die je nodig hebt om je theorie-examen te halen!
Algemene Voertuigbeheersing (AVB)
Als je AVB-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motor theorie-examen of een geldig rijbewijs B hebben. Het resultaat van je AVB-examen is 1 jaar geldig. Tijdens het examen voertuigbeheersing voer je 7 van de 12 aangeleerde oefeningen uit. Je De vier cursieve oefeningen zijn verplicht, daarnaast kiest de examinator per cluster nog een andere oefening uit. De vier clusters bestaan uit:
Cluster 1 – lopen met de motor
- Achteruitparkeren
Cluster 2 – langzame oefeningen
- Langzame slalom
- Wegrijden uit parkeervak
- Denkbeeldige acht
- Stapvoets rechtdoor rijden
- Halve draai (links- of rechtsom)
Cluster 3 – snelle oefeningen
- Uitwijkoefening
- Snelle slalom
- Vertragingsoefening
Cluster 4 – remmen
- Noodstop
- Stopproef
- Precisiestop
Algemene Verkeersdeelneming (AVD)
Tijdens dit examen laat je zien dat je veilig aan het verkeer kunt deelnemen zoals wij het jou geleerd hebben. Hierbij wordt gelet op onder andere kijkgedrag, plaats op de weg, motorbeheersing en laat je zien dat je de verkeersregels goed kent.
Als je AVD-examen doet, moet je zijn geslaagd voor je motor theorie-examen én voor het AVB examen van dezelfde categorie.
Kledingeisen
Tijdens onze lessen is het verplicht beschermende (motor)kleding te dragen, omdat dat onderdeel is van je veiligheid. Ook het CBR stelt eisen aan de kleding tijdens de examens.
Voor de lessen kun je de motorkleding kosteloos bij ons lenen. Regel wel zelf een paar stevige schoenen die je enkels beschermen. Het meest veilig, en in ieder geval goedgekeurd door het CBR, zijn motorschoenen of -laarzen.
Motorkleding en -schoenen kun je ook bij ons aanschaffen met 10% leerlingenkorting.