Gastblog van Brenda

Lees het originele artikel van Brenda hier

Afgelopen oktober heb ik mijn motorrijbewijs gehaald! En wat is dat leuk zeg motorrijden!!! Ik raad het iedereen aan om ook zijn/haar motorrijbewijs te halen, het is echt super leuk om te doen! Daarom vandaag een stappenplan: haal in 7 stappen je motorrijbewijs. En wie weet kunnen we van de zomer wel gezellig samen motorritjes maken ?

Voor iedereen die er ook over zit te denken om zijn of haar motorrijbewijs te halen volgt hier een stappenplan!

  1. Zoek een rijschool
  2. De eerste lessen: Voertuigbeheersing
  3. Het AVB examen
  4. Het theorie examen en de gezondheidsverklaring
  5. Leren rijden op de weg
  6. Het AVD examen
  7. Je rijbewijs aanvragen

STAP 1: Zoek een rijschool

Het vinden van een goede en fijne rijschool kan wat moeite kosten. Hier zijn een aantal dingen waar je op kunt letten:

Zoek een fijne motorrijschool waar je je op je gemak voelt. Motorrijden is een hele nieuwe ervaring, het kan best spannend zijn om voor het eerst op de motor te stappen, en dan hebben we het nog niet eens over het aantrekken van je motorkleding op de locatie. Ik had het geluk bij een onwijs fijne, vriendelijke en betrokken rijschool te lessen. Iedere keer werd ik gezellig ontvangen, kon ik mij rustig omkleden, en kon ik vooraf en achteraf (en nu nog steeds als ik wil) een kopje koffie of thee krijgen.

Zoek een rijschool die het liefst ook een beetje in de buurt is. Anders dan met autorijles, word je niet voor je motorrijles opgehaald van huis. Voor iedere les ga je dus naar de rijschool toe, het is dan natuurlijk super praktisch als deze niet al te ver van je huis vandaan is.

Kijk of er rijscholen zijn die pakketten aanbieden. Net als autorijlessen, hangt er ook aan motorrijlessen een prijskaartje. Veel rijscholen bieden gelukkig wel lespakketten aan om het financieel iets aantrekkelijker te maken. Veel pakketten bevatten het AVB en AVD examen en een x-aantal rijlessen. Hoeveel lessen je nodig hebt, verschilt per individu. Het maakt ook niet heel veel uit of je onwijs veel ervaring met autorijden hebt, want het is toch echt een andere tak van sport. Zelf had ik al aardig wat rijervaring met de auto (ongeveer 35000/40000 km per jaar) en heb ik er 8 lessen over gedaan om op te mogen voor mijn AVB en 7 lessen voor mijn AVD.

Vraag een proefles aan! De meeste rijscholen bieden zogenaamde proeflessen aan voor een aantrekkelijk tarief. Op deze manier kun je kennis maken met de rijschool en -instructeur en kun je kijken of het überhaupt wel iets voor je is dat motorrijden.

STAP 2: De eerste lessen: voertuigbeheersing

Je hebt een fijne rijschool gevonden en het is zover: je eerste rijles! Maar wat moet je allemaal meenemen en moet ik al direct op die motor stappen?

Geen zorgen! De meeste rijscholen zullen je instructies geven wat je wel en niet nodig hebt de eerste les. Doorgaans zullen zij voor de juiste kleding, helm en handschoenen zorgen. Het is wel handig om zelf stevige schoenen/laarzen aan te doen.

De eerste les stap je meestal achterop bij je rijinstructeur en rijden jullie samen naar een oefenterrein. Na 1 of 2 rijlessen mag je direct zelf op de motor stappen en rij je zelf naar het oefenterrein met de rijinstructeur en eventueel een medecursist ieder op een eigen motor.

De eerste lessen kom je het oefenterrein verder niet af. Op dit terrein leer je je motor onder controle te krijgen door middel van een 12-tal oefeningen onderverdeeld in 4 clusters, namelijk: achteruit parkeren, langzame oefeningen, snelle oefeningen en stopoefeningen. Je oefent alle 12 de oefeningen veelvuldig en als je dit goed kunt, ben je klaar om je AVB-examen af te leggen!

STAP 3: Het AVB examen

Je hebt inmiddels een aantal uren rijervaring en hebt de motor goed onder controle, het is tijd voor je eerste examen!

Het AVB examen wordt ook wel ‘het motorexamen voertuigbeheersing’genoemd. Tijdens dit examen moet je aantonen dat je je motor te allen tijde onder controle hebt.

Tijdens je examen moet je 7 van de 12 oefeningen uitvoeren. Uit ieder cluster 1 verplichte en uit cluster 2 t/m 4 nog een willekeurige. Iedere oefening mag je twee keer uitvoeren, gaat hij de eerste keer niet goed zal je aanwijzingen krijgen van de examinator en mag je hem nog een keer herkansen. Let op! Na de herkansing krijg je niet te horen of hij nu wel in orde was. Van de 7 oefeningen die je uitvoert moeten er minimaal 5 voldoende worden uitgevoerd en uit in ieder geval elk cluster moet je er 1 voldoende hebben.

Zo haal je je motorrijbewijs in 7 stappen

De 4 oefeningen die in ieder geval getoetst zullen worden tijdens het AVB examen zijn:

  • Achteruit parkeren (cluster 1)
  • Langzame slalom (cluster 2)
  • Uitwijkoefening (cluster 3)
  • Noodstop (cluster 4)

Daarnaast krijg je dus nog 3 extra oefeningen.

Voor meer informatie over het AVB examen kijk hier op de website van het CBR.

STAP 4: Het theorie examen en de gezondheidsverklaring

Je bent nu al lekker op weg! Maar er moeten nog een aantal praktische zaken afgehandeld worden en in ene ontdek je dat er ook een apart theorie examen is voor je motorrijbewijs! Mijn grootste tip hiervoor: onderschat hem niet

Anders dan het AVB en AVD examen, moet je je theorie examen voor de motor zelf aanvragen bij het CBR. Dit kan heel makkelijk en snel via de website van het CBR. Je logt in met je DigiD inlog en kunt direct online aanvragen en inplannen.

En als je dan toch op de website van het CBR bent; vul gelijk even je gezondheidsverklaring in! Deze is (evenals je theorie examen) verplicht om je AVD rijexamen te mogen doen. Zorg dat je hier op tijd mee bent zodat als er verder lichamelijk onderzoek nodig is, je geen vertraging oploopt voor het behalen van je rijbewijs.

Je kan je voorbereiden op je theorie examen door speciale theorie cursussen te volgen, of je doet het net als ik en haalt het theorie- en oefenboek van de ANWB bij de bibliotheek. Ik raad het ook sterk aan om het oefenboek te gebruiken, hier staan een stuk of 12 theorie examens in waardoor je goed kunt oefenen met de soorten vragen en vraagstelling die je kunt verwachten.

Op de dag van je theorie examen ga je naar het gebouw van het CBR toe. Vergeet vooral niet om je identiteitsbewijs mee te nemen en jouw code die je over de mail hebt ontvangen. Als het jouw beurt is, ga je een ruimte binnen met allemaal computers afgeschermd van de overige kandidaten. Je neemt plaats, vult jouw code in en beantwoord digitaal 50 theorievragen (je moet minimaal 44 vragen goed beantwoord hebben). Je krijgt hiervoor in totaal 30 minuten de tijd (45 minuten als je recht hebt op extra tijd). Je kunt voordat je je antwoorden definitief inlevert alles nog een keer teruglezen en eventueel veranderen. Ben je tevreden met alle antwoorden, dan lever je hem in en krijg je direct de uitslag op beeld!  De (positieve) uitslag van je theorie examen blijft 1,5 jaar geldig.

Voor meer informatie over het theorie examen kijk hier op de website van het CBR

STAP 5: Leren rijden op de weg

Op dit punt tijdens je lessen heb je inmiddels het idee dat je al aardig goed kunt motorrijden. En tot op zekere hoogte is dat natuurlijk ook zo! Je weet hoe je je motor onder controle houdt, je kent de verkeersregels, nog even een keertje op de weg oefenen en dan ben je er! …Toch…?

Nou niet helemaal, op een parkeerplaats rondjes rijden of een klein stukje achter je rijinstructeur aan rijden op de weg is toch echt wat anders dan bijvoorbeeld zelfstandig invoegen op een snelweg.

Je hebt dus echt nog wel een paar lessen nodig om goed te leren rijden op de weg. Ongeveer evenveel lessen als je hebt gehad voor je AVB examen. En hierbij geldt: liever een les extra dan een les minder. Want hoe meer uren je op de weg hebt doorgebracht, hoe meer verkeerssituaties je bent tegengekomen, hoe makkelijker je examen straks verloopt.

Het belangrijkste wat je leert is je eigen kwetsbaarheid en hoe je dus je eigen veiligheid in de hand kunt houden. Ver vooruit kijken, denkbeeldige veiligheidsbubbel om je heen bewaren, dynamisch rijden en als dat goed lukt: genieten!

STAP 6: Het AVD examen

Op de dag van het examen vertrek je samen met je rijinstructeur naar het CBR. Daar maak je kennis met je examinator en legt de hij/zij nog een keer uit hoe het examen verloopt.

Kortweg verloopt het examen zo:

  • Op de parkeerplaats moet je een kenteken vanaf ongeveer 25 meter afstand oplezen
  • Je beantwoord een aantal technische vragen over je motor, de zogenaamde BRAVOK (niet erg als je het niet weet, geeft wel een betere indruk als je het wel weet. Bereid je hier voor op deze vragen).
  • Examen rit van ongeveer 35 minuten
  • Bespreken rit en uitslag bij CBR binnen

Tijdens de examen rit zit jouw rijinstructeur in de auto bij de examinator en geeft aanwijzingen via de headset zoals je gewend bent van de rijlessen.

Je wordt beoordeeld of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij wordt gelet op: kijkgedrag, plaats op de weg, toepassen van verkeersregels en beheersing van de motor in het verkeer. Daarnaast wil de examinator zien dat je vlot en dynamisch rijdt en dat je gebruik maakt van het feit dat je op een motor zit in het verkeer.

Als je dan je examen hebt gehaald, krijg je de volgende mail binnen:

Zo haal je je motorrijbewijs in 7 stappen

Voor meer informatie over het AVD examen kijk hier op de website van het CBR.

STAP 7: Je rijbewijs aanvragen

Een dag na het behalen van je rijexamen mag je naar de gemeente om je nieuwe rijbewijs aan te vragen! Neem hiervoor mee: een pasfoto, geldig identiteitsbewijs en je pinpas. Na het aanvragen duurt het ongeveer een week voordat hij klaar ligt en je hem op kan halen.

GEFELICITEERD! JE HEBT NU JE MOTORRIJBEWIJS!

Lees ons laatste nieuws