Reisverhaal van een ‘oud’ leerling

7 dagen motorrijden in Frankrijk

Het plan was om 7 dagen achter elkaar solo met motor te reizen om uiteindelijk in de Cevennen, in het zuiden van Frankrijk, uit te komen. Overnachten in de tent en onderweg met de navigator van A naar B via bochtige wegen om alle snel- en tolwegen te vermijden. Minimaal etappes van 500 km met zo nu en dan geen asfalt maar grind. Het eindpunt van de dag werd bepaald door de navigator.

Iedere dag om 7 uur opstaan, de tent opbreken en een kop koffie zetten. Om 9 uur een 'Tabac' aandoen in een slaperig dorpje en een espresso met een croissant scoren. Tegen het middaguur een stokbrood eten met 'La Vache qui rit', gesmeerd met een echte 'Opinel'. Tent opzetten, eten koken en dan om 9 uur de slaapzak in. De volgende dag alleen maar motorrijden!

Op de motor door Frankrijk

Een avontuurlijke route

Frankrijk op de BMW R1200 GSA is als God rondrijden in Frankrijk. Vooral geen haast en alleen maar genieten van het landschap en het diepe gebrom van de GSA. Via verschillende natuurparken en gigantische omwegen aankomen in de Cevennen is als arriveren in het (motor)paradijs. Het Canyon gebied van Europa met zijn diepe in de rotsen uitgesleten rivierkloven en eenzame causses (hoogvlaktes) waar de wind vrij spel heeft.

Smalle wegen of eigenlijk schapenpaadjes met een hellingshoek van gemiddeld 10 procent. Een tegenligger is geen optie. Stilstaan was een onmogelijke zaak laat staan ruimte maken of terugkeren. Met de aanwijzingen van Rijschool Bert van den Hoek in het achterhoofd de haarspeldbochten nemen: knieën tegen de tank en haal het niet in je hoofd om je voeten aan de grond te zetten.

Op de motor door Frankrijk

De hoogvlaktes (causses) van de Cevennen kun je doorsteken via kleine smalle wegen. En het onvoorspelbare weer maakt het soms tot een prachtige hel, waarbij je al je rijkunsten uit de GSA moet halen. Een zandpad kan namelijk soms plots veranderen in een modderpoel.

Het eindpunt van de tocht was de Mont Aigoual op 1600 meter hoogte. Niet eens zo hoog, maar wel een schitterende beklimming met de motor vanuit Le Vigan. Dat is het zuiden van de Cevennes waar het bord, met 35 km tot Mont Aigoual staat. Je zou zeggen een tochtje van een half uur. Nou vergeet het maar. Ruim 2 uur later; dwars door de dichte mist en over de meest steile wegen, bestaand uit losse stenen en grind, aankomen op de top van de Mont Aigoual.

Na 3500 km op de teller kon de terugreis beginnen, maar dan wel via het voormalige Oost Duitsland; een kleine omweg naar Amersfoort.

Motorrijbewijs halen bij Rijschool Bert van den Hoek

Klinkt deze avontuurlijke motorrit door Frankrijk je als muziek in de oren? Bij Rijschool Bert van den Hoek leer je écht motorrijden en maak je na het behalen van je rijbewijs probleemloos een soortgelijke rit door Frankrijk.

Vraag een proefles aan

Benieuwd of het klikt tussen jou en Rijschool Bert van den Hoek? Voor slechts €65,00 ontvang je een proefles van 1,5 uur. Klik op onderstaande knop om je aan te melden.

Proefles aanvragen

Lees ons laatste nieuws